Fonds de Gavere

Stichting Fonds de Gavere ondersteunt projecten die het welzijn van inwoners van Friesland bevorderen. Dat doet het fonds sinds 1963, het overlijdensjaar van Klaas de Gavere. Een boerenzoon uit het Friese Wirdum met het hart op de goede plek. Verderop leest u het verhaal van Klaas.

In 1988 fuseert Fonds de Gavere met het Mejuffrouw A.G. van Hulstfonds, het dr. Overboschfonds en het Heytfonds. Een logisch besluit, want de fondsen hebben in de kern veel met elkaar gemeen. Alle vier stellen ze hun vermogen vooral ter beschikking aan de Provinciale Friese Kruisvereniging (PFK) en de bestrijding van tuberculose. Samen gaan ze verder als Fonds de Gavere. Lees meer over de historie van de vier fondsen. 

Dankzij de nalatenschap van Klaas de Gavere en het vermogen van de drie voormalige fondsen, zijn inmiddels vele projecten mede mogelijk gemaakt. Daarmee zijn de levens van vele mensen gezonder, eenvoudiger of simpelweg prettiger geworden. Nog altijd is er speciale aandacht voor tuberculose en de eerstelijnsgezondheidszorg, maar de scope van het fonds is inmiddels breder dan dat. Meer hierover leest u in het beleidsplan.

Het fonds draagt vandaag de dag bij aan een betere thuissituatie of thuisvervangende situatie van mensen, in de breedste zin. Belangrijke voorwaarde is dat het gesteunde geen commercieel oogpunt heeft en ten goede komt aan meerdere inwoners van Friesland. Lees hier alle voorwaarden. Voldoet uw project aan de voorwaarden? Dan kunt u digitaal of per post een aanvraag doen.